Piotr_Z, mam CPC2 w rozmiarze 205/55R16 i powiem Ci, że opony mają w tej chwili 4mm bieżnika, użytkowane 3 sezony i przebieg tylko ich ok 50kkm. Opony są ciche, miękkie, dobrze trzymają/hamują na mokry i suchym. Trzeba uważać na koleinach z wodą ponieważ średnio sobie radzą (wg mnie) z odprowadzaniem wody. O ząbkowaniu możesz zapomnieć w tych oponach, zjawisko nie występujące w nich.
Dziękuje wszystkim za rady ale jeszcze jedna seria pytań. Gdybym zdecydował się na 205/60 to czy brać:
Fulda Carat Progersso,
UNIROYAL RainExpert.
Firestone TZ300
Czy może lepiej te CPC2 w rozmiarze 195/65 ?
Dziękuje wszystkim za rady ale jeszcze jedna seria pytań. Gdybym zdecydował się na 205/60 to czy brać:
Fulda Carat Progersso,
UNIROYAL RainExpert.
Firestone TZ300
uniroyala chyba bym wziął, ale to na podstawie opinii innych, bo własnych nie mam...
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Fulda Carat Progersso,
UNIROYAL RainExpert.
Firestone TZ300
uniroyala chyba bym wziął, ale to na podstawie opinii innych, bo własnych nie mam...
szkoda- dzieki, Uniroyal RainExpert zamówiony w rozmiarze 205/60R15, mam nadzieje, że to iż są produkowane na Słowacji nie jest ich minusem.
może, ale moje P6 robione w Chinach są delikatnie mówiąc do
A znalazłem w opiniach o Uniroyalu wpis gościa co P6 zwalał przy 5 mm bieżniku tak go "uszczęśliwiły" i tak samo jak ja przy zakupie kierował się testem ADAC
Niedawno w Civicu miałem P6 źle się na nich jeździło, starsznie się uślizgiwały, głośnawe ale bez tragedii, bardzo piszczały przy hamowaniu i ruszaniu. Turanza przyzwoita trakcja, przewidywalne zachowanie, ale bardzo, bardzo głośna jak na opone tej klasy (głośność jak Barum Bravuris jak nie głośniej) O niebo cichsza jest zimowa UG7 od obu tych opon. W Octavii mam teraz Continental Premium Contact - w miare cicha, nie gubi się na mokrej (ale nie sprawdzałem podczas silnych opadów kiedy wypełnione są koleiny)
Niedawno w Civicu miałem P6 źle się na nich jeździło, starsznie się uślizgiwały
Aaaa, czyli to nie tylko moja opinia o P6.
Ale, wczoraj dostałem już opony (Uniroyal RainExpert 205/60R15) i jeśli można to chciałbym polecić sklep www.8opon.pl realizacja zamówienia błyskawiczna (opony zamówione we wtorek o 13.30 miałem w domu już w środę o 10.00) i cena bardzo przyzwoita 209 za szt.
Pierwsze wrażenia: guma miękka, troszkę ale naprawdę troszkę je słychać z tym, że powyżej 150 km/h to już bardziej świszczy powietrze i zagłusza szum opon. Jak się już gumki "ułożą" i przetestuje je na wszystkich nawierzchniach i w różnych warunkach to na pewno to rzetelnie opiszę. A i produkcja nie na Słowacji tylko w Portugalii.
Panowie, byłbym wdzięczny za propozycję jakiejś przyzwoitej oponki w rozmiarze 225/45/17
Cena to max 300-400zł za sztukę.
Brałem pod uwagę:
Goodyear EXCELLENCE
Goodyear EAGLE F1
Goodyear F1 GSD3
TOYO T1R
TOYO PROXES 4
W zasadzie każde opony maja skrajne opinie, nie wiem sam już co wybrać... :x
Może ktoś ma jakieś inne propozycje?
kross12, jeżdżę na nich od marca tego roku, są zdecydowanie cichsze niż poprzednie Dunlopy SP Sport 2000E, Duuuuuzo cichsze!.
Prowadzenie jest rewelacyjne, pierwsze wrażenie po zmianie na RE050A to że same jadą do przodu, nie myszkują czy coś podobnego, po prostu wrażenie że jadą tam gdzie je skierujesz i ani mm w bok. Dość subiektywne ale jednak.
Zużycie, trudno powiedzieć, "upalam" je na torze i nie tylko więc zużywają się mocniej niż przy codziennej jeździe. Mocno dostają krawędzie bieżnika ale ten się nie kładzie wraz z brzegiem (!). Na mokrym (ostatnia eliminacja Niskie Łąki Cup) trzymała jak dzika. Audi S3 nie pomogło ani 260KM ani napęd na 4 łapy
Ale wiem jedno. Jak się skończą kupię je znowu :diabelski_usmiech
Miałem u nich kupić continentale ale w końcu kupiłem co innego i gdzie indziej (patrz kilka postów wyżej). Co do sklepów internetowych to moim zdaniem nie ma co się bać zwłaszcza jak jest możliwość płatności przy odbiorze u kuriera i że cena przesyłki w takim przypadku nie jest podejrzanie wysoka. Jak się zjawi kurier z g... zamiast tego co zamawiałeś to towaru nie przyjmujesz i tyle. Myślę, że możesz śmiało zamawiać!
Komentarz